Scurt istoric

Istorie Decembrie 9, 2014

Pe frumoasele meleaguri ale comunei Tibanesti, in anul 1928, au venit primele familii din Razboieni si Bodesti, Piatra Neamt, deoarece nu aveau cereale la munte si deja acolo era o suprapopulatie. In intelegere cu boierul Nicu Carp, care avea de vanzare 300 ha, 20 de familii au ocupat vatra satului. Aceste familii au terminat de platit terenul, cu mari sacrificii, in anul 1943. Evenimentele au decurs fara incidente pana in anul 1949, cand s-au nationalizat pamanturile, iar fostii proprietari au plecat sa isi gaseasca norocul in strainatate. 

Totul a fost bine pana in anul 1959, cand a inceput cooperativizarea, care s-a incheiat in anul 1961. Fiind oameni harnici si ascultatori, suferintele si greutatile au fost suportate cu rabdare. 
In valtoarea evenimentelor de inceput (1928-1961) a venit o familie adventista, care apoi, datorita greutatilor istorice, s-a majorat la 10 familii, dintr-o obste de 200 de familii. 
Istoria si-a depanat firul pana in anul 1971, cand 30 de familii adventiste si-au construit o casa de adunare. Dar 150 de familii erau ortodoxe si frecventau Sfanta Biserica din Tibanesti. 
In anul 1979, in parohia Tibanesti, cu filiala Rasboieni, a venit preotul Curtean Ioan-Zaharie. Acest preot, inzestrat cu un deosebit tact pastoral-misionar, a sesizat situatia existenta in Rasboieni, unde, neexistand nici macar o capela ortodoxa, adventistii de ziua a 7-a faceau propaganda asidua, in speranta ca, fiind neamuri, vor adera si celelalte 150 de familii la noua credinta. 
Aceasta utopie nu s-a putut indeplini deoarece credinciosii ortodocsi, fiind statornici in credinta ortodoxa stramoseasca, sfanta si romaneasca, la indemnul preotului paroh de a apara zestrea neamului, au inceput sa se gandeasca, in modul cel mai serios, la construirea unei Sfinte Biserici in satul Rasboieni. 
Actiunile a debutat in 24 decembrie 1979 (cf. chitanta) cu aducerea de catre salariatii navetisti din sat a unui clopot de 200 kg, ce a fost instalat pentru inceput in gospodaria domnului epitrop Moraru Gh. Vasile. De acolo acest clopot a sunat intaia oara in 1980 la inmormantarea batranului Bors D. Gheorghe, venit intre primele 20 de familii. 
Apoi a fost cumparata o casa batraneasca de domnul epitrop Moraru Gh. Vasile de la domnul Bors V. Constantin (d. 2006) , in data de 10. 02. 1980 (cf. chitanta) . 
Aceasta casa batraneasca a fost impartita pentru a sluji preotul pe orice vreme si a fost instalata clopotnita in curtea capelei. 
Situatia a continuat pana in primavara anului 1981, cand obstea satului a hotarat construirea unei Sfinte Biserici dupa necesitatile satului (150 de familii) sub conducerea preotului paroh (cf. declaratiei obstei din 18. 01. 1980) Curtean Ioan-Zaharie. Lucrarile pentru aceasta biserica noua au demarat in primavara anului 1982, in spatele vechii capele. 
Odata cu turnarea fundatiei la biserica noua, au inceput presiunile din partea organelor de stat, pentru sistarea si demolarea cladirii. Persecutiile celor ce lucrau, condusi de domnul epitrop Moraru Gh. Vasile, au culminat cu urmariri pe schele, amenintari si injurii, iar in final cu actionarea in judecata de catre Primaria Tibanesti a
preotului paroh Curtean I. Zaharie. Aceasta prigoana s-a incheiat cu hotararea sentintei civile nr. 10258 (cf. original) , prin care s-a amendat lipsa de autorizatie a lucrarii. 
Lucrarile au continuat zi si noapte in anii 1983-1984 cu banii acordati si munca voluntara a enoriasilor condusi de paroh si Consiliul Parohial. In anul 1984, domnul epitrop Moraru Gh. Vasile, dupa indelungi eforturi financiare, munca si supraveghere a lucrarii pas cu pas, a hotarat sa comande lucrarea pentru catapeteasma (tron arhieresc, icoane, analog, strana Mantuitorului, troita, sculptura si pictura) domnului Fanaloaie Gheorghe din Cornu-Luncii, jud Suceava (cf. original) . Domnul epitrop a comandat pictura aplicata de pe pereti, la care un rol deosebit l-a avut familia Campeanu Dumitru si Maria, si deasemenea a lucrat stranele din interiorul bisericii. 
In vara anului 1984 s-au incheiat toate lucrarile, iar preotul Curtean Ioan-Zaharie a fost transferat disciplinar din lipsa autorizatiei de constructie. 
Aducem multimiri intregii obste ortodoxe a satului Rasboieni, binecredinciosilor crestini-ortodocsi donatori din Piatra-Neamt si celor din parohiile vecine. Multumim indeosebi Consiliului Parohial, domnilor epitropi Moraru Gh. Vasile, Bors F. Gheorghe, Olteanu Vasile, Secara Ionel, si preotului Curtean I. Zaharie. 
In prezent parohia este pastorita cu vrednicie de preotul Branzei Vasile, care continua activitatea de sporire a patrimoniului parohiei. Astfel, s-a construit o casa parohiala din caramida, la care s-a muncit de dimineata pana noaptea, un rol important avandu-l domnul epitrop Popa Neculai, si domnul cantaret Muntianu E. Constantin. Activitatea a fost continuata cu construirea unei parcari cu sase locuri in fata bisericii, ostenitori fiind domnul consilier Moraru Gicuta si preotul paroh Branzei Vasile. Cu bani de la Guvern si din donatia domnului consilier Moraru Gicuta a fost izolata biserica in exterior si a fost tencuita cu tencuiala decorativa. Trebuie mentionat si faptul ca a fost donata o centrala termica pe baza de lemne de catre doamna Ghibea Maria, o enoriasa activa a parohiei Rasboieni. 
Deasemeni, pe data de 14 octombrie 2010 a fost pornita lucrarea de pictura a bisericii, lucrare la care contribuie toti enoriasii si binevoitorii. 
Lucrarile la aceasta Sfanta Biserica continua, deoarece preotul paroh Branzei Vasile, impreuna cu Consiliul Parohial si cu enoriasii acestei parohii urmaresc mereu dezvoltarea patrimoniului bisericii. 
Rugam pe Bunul Dumnezeu sa ocroteasca si sa binecuvinteze aceasta Sfanta Biserica si pe toti ctitorii, donatorii si binefacatorii.